Mukavuutta työpaikalle - taukotilan varustelu kuntoon

Tauot ovat tärkeä osa työpäivää ja on paljon merkitystä sillä, missä ja miten taukonsa viettää. Tauot ovat tärkeitä monesta eri syystä. Niiden varaan voi aikatauluttaa työpäivänsä ja suunnitella työn etenemistä. Moni työpaikka edellyttää, että työajalla keskitytään työasioiden hoitamiseen, joten tauot antavat mahdollisuuden hoitaa esimerkiksi henkilökohtaisia virastoasioita kesken työpäivää. Taukojen tärkein tehtävä on kuitenkin tarjota palauttava tauko työpäivän lomassa, jotta työn tekeminen säilyy mielekkäänä eikä kuormita määräänsä enempää.

Moni toivoo taukotilan olevan rauhallinen paikka, jossa voi tarpeen vaatiessa olla hiljaa omien ajatustensa kanssa. Taukotilan onkin hyvä olla ovilla eristettävissä muusta työtilasta, jotta esimerkiksi puhelut eivät häiritse taukoja. Toisaalta on myös tärkeää, etteivät taukotilassa käydyt keskustelut häiritse työntekoa. Jos taukotilaa ei saa erilliseksi tilaksi, voidaan äänieristystä parantaa esimerkiksi äänieristetyillä sermeillä tai muilla kevyillä elementeillä.

Viihtyisyys on myös tärkeä osa onnistuneen tauon pitämisessä ja etenkin työstä palautumisesta. Jos työssä tulee seistyä tai liikuttua paljon, on taukohuoneessa hyvä olla mukava nojatuoli. Miellyttäviä nojatuoleja toimiston taukotilaan myy esimerkiksi masku. Voi myös miettiä, sopisiko taukohuoneeseen mukava viltti tai tyyny, jotka tuovat vielä lisämukavuutta tauon pitämiseen.

Taukohuoneen yksi funktioista on myös lounas- ja kahvitaukojen pitämien. Siksi taukohuoneessa kannattaa olla tarpeeksi suuri jääkaappi, johon kaikkien eväät mahtuvat hyvin. Jääkaapin siivoamisesta kannattaa luoda toimiva käytäntö, jonka avulla vältytään homehtuneilta ruuilta ja epämääräisiltä eväsrasioilta. Myös laadukas kahvinkeitin on olennainen osa taukohuoneen varustelua ja se tekee usein työpäivistä hieman mukavampia!

Taukohuonetta suunniteltaessa kannattaa siis muistaa viihtyisyys, mahdollisuus palautumiseen ja työyhteisön mukavat juttuhetket ja kuulumisten vaihto myös epävirallisemmissa merkeissä.