Liika istuminen voi olla vaarallista

Meillä, jotka teemme töitä toimistoissa on alati suuri riski istumisessa. Monella työnteko tehdään istualtaan ja usein työtä tehdään pitkiä päiviä ilman varsinaisia taukoja. Tämä voi olla vaarallista ja siitä voi aiheutua monennäköistä vaivaa. Varsinkin miehille istuminen voi olla erittäin haitallista ja se voi johtaa jopa ongelmiin eturauhasen kanssa. Eturauhastesti on helppo tehdä kotona mutta tässä artikkelissa keskitymme siihen, miten voimme vähentää istumista työpäivän aikana.

Palaverit: Monille palaverit ovat aikaa, jolloin istutaan paikoilla ja kuunnellaan sekä kommentoida toisten kollegoiden esityksiä tai näytetään omia esityksiä. Jos et itse ole esittelyvuorossa, on suositeltavaa, että et jää paikallesi istumaan. Nykyään palaveriin osallistuminen onnistuu lähes mistä vain ja varsinkaan paikallaan omalla työpisteellä ei tarvitse olla. Lähde siis palaverin aikana liikkeelle, jos se on suinkin mahdollista tai nouse ainakin tasaisin väliajoin seisomaan. On monia tapoja muuttaa palavereissa istuminen hyödylliseksi ja vähemmän istumalihaksia rasittavaksi.

Toimistopöytä sähköiseksi: Tee omasta toimisto viimeistään nyt paikka, jossa voit tehdä töitä myös seisaaltaan. Seisomisen on todistettu olevan hyödyllistä toimistotyöntekijöille. Se myös pitää sinut hyvin virkeämpänä ja hereillä, varsinkin jos joutuu keskittymään kovasti johonkin tärkeään aiheeseen. Jos sinulla ei ole sähköistä pöytää osta tai pyydä se viimeistään nyt työnantajaltasi. Se maksaa itsensä varmasti takaisin.

Hyödynnä tauot ja liiku paikasta toiseen. Jos sinulla on kiinteä toimisto, voi olla hyvä idea lähteä omasta toimistosta toisaalle työskentelemään. Sinulla voi olla mahdollisuus varata neuvotteluhuoneita tai muita tiloja käyttöösi päivän aikana. Myös etätoimiston voi helposti varata vaikka jostain muualta tai töitä voi nykyään tehdä vaikka lähikahvilasta. Tässäkin vinkissä tärkeintä on liikkuminen ja istumisen katkaisu. Kun toistat näitä rutiineja päivittäin, sinun istuminen vähenee ja olet paljon paremmassa kunnossa loppujen lopuksi.