Etätyöskentely ilman kotitoimistoa

Tietotekniikan alalla etätyöt ovat olleet arkea jo pitkään ennen pandemiaa ja tulevat luultavasti jatkossa vain yleistymään entisestään. Monelle etätyötä tekevälle on kuitenkin osoittautunut haasteeksi se, ettei kotona ole erillistä toimistoa, jossa töitä voisi tehdä rauhassa ja hyvän työergonomian säilyttäen. Moni käyttää vapaa-ajallaan kannettavaa tietokonetta lähinnä sohvalta tai sängystä käsin, mutta pitkien työpäivien aikana se ei pidemmällä tähtäimellä tee keholle hyvää, eikä myöskään pidä keskittymistä työn aikana yllä.
Ongelmaan on pari ratkaisua. Ellei halua erikseen tehdä hankintoja tai parhaassa tapauksessa jopa muuttaa suurempaan asuntoon, lienee keittiön pöytä paras vaihtoehto työskentely-ympäristöksi. Tämä ratkaisu toimii pääasiassa silloin, kun kotona ei ole muita, eikä esimerkiksi puolison aamiaisen valmistusta varten käytössä oleva paistinpannu tirise koko ajan vieressä. Jos tämä kuitenkin jää ainoaksi vaihtoehdoksi, on luultavasti syytä panostaa hyviin kuulokkeisiin jonkinlaisen keskittymisen säilyttämiseksi. Keittiön pöydän ääressä kunnon tuolilla istuessa selkä saa kuitenkin tukea, kannettava tietokone on ainakin suurin piirtein oikealla korkeudella, eikä vaaraa kesken töiden nukahtamiselle ole, toisin kuin sängystä työskennellessä.
Jos etätöiden määrä on kuitenkin jo suurempi kuin toimistolla vietettyjen päivien määrä, kannattaa todella harkita työolosuhteisiin panostamista kunnolla. Tämä ei välttämättä tarkoita, että suurempaan asuntoon muuttaminen erillisen työhuoneen perässä on välttämättömyys. Pelkkää työergonomiaa ajatellen jo kunnon työpöytä ja -tuoli voivat auttaa tilannetta paljon. Voit säilyttää töihin liittyviä asiakirjoja ja muita mahdollisia tarvikkeitasi työpöydälläsi. Tällöin myös töiden tekemiselle on oma aikansa ja paikkansa, eivätkä töiden ja vapaa-ajan rajat välttämättä ole niin häälyvät. Kun suljet tietokoneen työpöydälläsi ja nouset työtuolistasi, olet vapaalla.