Mökki lomakuntoon

Mökkeilykausi on hetken kuluttua ovella ja on aika alkaa miettimään mökin valmistelua lomakuntoon. Oman mökin kuntoon laittamiseen liittyy monia asioita, jota ei joka vuosi tule mietittyä kuntoon ja mökille mennään aika lailla valmistautumatta. On kuitenkin hyvä valmistautua kauteen ja varata ainakin yksi viikonloppu mökin valmisteluiden tekemiseen. Valmistelemassa mökki lomakuntoon, sinne on mukavampi mennä lomalla todella lomailemaan ja nauttimaan vapaa-ajasta.

 

Mökkiä tulee huoltaa samoin kuin myös omaa kotitaloa. Omassa kodissa esimerkiksi piippu tarkistetaan vuosittain, jos se on kovassa käytössä. Mökillä yleensä riittää, että sen tekee kolmen vuoden välein mutta sitä ei sovi kuitenkaan unohtaa. Mökin huoltoa varten voi myös kirjoittaa huoltokirjan, johon merkitsee kaikki tehdyt huollot, jotta pysyy kartalla, milloin pitää suorittaa huoltotoimenpiteitä. Mökki on tietenkin myös tarkistettava ulkoapäin vaurioiden varalta. Talvi ja routa voivat aiheuttaa suuriakin ongelmia ja ne voivat kohdistua mökin perustukseen. Tämä voi vaatia nopeaa korjausta keväällä ja monesti rakennuksen nosto tunkilla on yksi vaihtoehto saattaa perustus kuntoon ja valaa uusi perustus tai lisätä mökin peruspilareita vajonneiden tilalle. Kaikki paikat on kierrettävä ja listattava korjattavat asiat valmiiksi seuraavaa käyntiä varten. 

Myös kesällä tarvittavat materiaalit kuten polttopuut on hyvä kartoittaa ja jos puut ovat lopussa kannattaa puutalkoot järjestää ennen kesän alkua, jotta puut ehtivät kuivumaan kunnolla ennen kesän loppumista. Varastoa voi myös täydentää tilaamalla kuorman polttopuita kesän alkuun ja loppukesästä voi sitten käyttää omia polttopuita. Ennen mökkeilyn aloittamista on tärkeä tuulettaa mökki kunnolla ja varmistaa, ettei missään ole turhaa likaa tai mihinkään koloon ei ole päässyt pesimään mitään eläimiä. Muista myös tarkistaa tarvittava perusvarustus ja lisää tarvittavat hankinnat listaan. Näillä vinkeillä mökkeilyn aloittaminen on paljon mukavampaa.