WordPress sivuston nopeus: Työkalut ja ehdotukset

29 Syyskuuta 2019

WordPress sivuston nopeuden parantaminen

Sivuston nopeus on yksi avaintekijä joka määrää saatko hyvän sijoituksen Googlen hakutuloksissa. Hidas sivusto johtaa myös hitaampaan indeksointiin, silloin Google indeksoi sivuston sivut ja artikkelit hitaammin. Hitaalla sivustolla uusien artikkelien näyttäminen hakutuloksissa vie kauemmin. Sivuston nopeuttaminen vaikuttaa uuden sisällön liikenteen kasvuun ja parempaan sijoitukseen hakutuloksissa.

Nopea sivusto antaa paljon paremman käyttökokemuksen kuin hidas. Tutkimukset ovat  osoittaneet että ihmiset eivät osta tuotteita, eivätkä lue artikkeleita niin paljon hitaammista sivustoista. Se itsessään pitäisi olla riittävä syy, että sivuston nopeus on niin hyvä kuin mahdollista.

Työkaluja sivuston nopeuden mittaamiseen

Kun analysoimme sivuston hakukoneystävällisyyttä, tarkistamme aina sivuston nopeuden. Sivuston nopeuslukemat ovat erilaisia käytettäessä eri menetelmiä. Siksi on syytä käyttää useita eri menetelmiä nopeuden mittaamiseen.

 

Google PageSpeed Insights ilmoittaa nopeuden erikseen mobiililaitteelle ja tietokoneelle. PageSpeedin uusi päivitys käyttää enemmän realistisia tietoja entistä käyttökelpoisempien tulosten aikaansaamiseksi. Myös ehdotuksia nopeusongelmien korjaamiseksi on paranneltu. 

Pingdom ja Speedtest sallivat mittaamisen useista eri sijainneista. GTMetrix taas yhdistää useita eri tarkistusmetodeja. WebPageTest tekee kolme pääasiallista nopeustarkastusta helposti ymmärrettävällä tavalla. Google Lighthouse on Chrome -selaimen lisäosa, ja se antaa hyvän käsityksen mobiilisivuston nopeudesta ja käyttäjäkokemuksesta. 

Käytä useita eri työkaluja, yhdessä ne antavat hyvän yleiskuvan sivuston nopeudesta.

WordPress sivuston nopeuden mittaus Google Insights menetelmällä

Sivuston nopeuden mittaus Google Insights menetelmällä.

Sivuston nopeustesteissä URL-osoite kirjoitetaan testausta tarjoavalle sivustolle. Ohjelma tarkistaa nopeuden ja kertoo vaihtoehdoista, kuinka sivuston nopeutta voitaisiin parantaa. Suurin osa työkaluista on hyviä, ja ne tarjoavat kattavasti teknisiä parannusehdotuksia. Valitettavasti joitain on kuitenkin vähän vaikea tulkita.

Kehitysehdotuksia tulkittaessa täytyy huomioida käyttääkö sivusto HTTP/2 protokollaa. Mikäli protokolla on käytössä, osa testeistä ei koske sellaisia sivustoja.

Tarkista onko HTTP/2 protokolla tuettu sivustollasi.

HTTP/2 protokolla

HTTP/2 protokollan käyttöönotto saattaa nopeuttaa sivuston latausaikaa moninkertaisesti.

HTTP/2 käyttää uutta tekniikkaa poistamalla yhden verkon suurimmista pullonkauloista. Toimintaperiaate: palvelin avaa yhteyden selaimen kanssa ja jatkaa tiedonsiirtoa kunnes koko sivu on valmis, sen jälkeen yhteys katkaistaan. 

HTTP 1.1. toimintaperiaate: selain lähettää pyynnön sivuston palvelimelle -> palvelin lähettää sivuston “headerin” takaisin selaimelle -> selain lähettää uuden pyynnön palvelimelle -> ja niin edelleen. Jokaiselle sivun rakentamiseen tarvittavalle tiedostolle avataan aina uusi yhteys kun edellinen on suljettu. Tästä syystä HTTP 1.1. on huomattavasti hitaampi kuin HTTP/2.

WordPress lisäosat välimuistille (Cache) nopeuttavat sivustoa

Lisäosa välimuistille voi nopeuttaa sivustoa merkittävästi.

“Cache” lisäosia on huomattava määrä. Toiset vaativat hieman enemmän tietämysta kun valitaan optimointiasetuksia sivustolle. Tässä muutama vaihtoehto ilmaisista lisäosista: Autoptimize, WP Super Cache, WP Fastest Cache, LiteSpeed Cache ja W3 Total Cache.

Maksullisista lisäosista ehkä suosituin on WP Rocket.

Jotkin lisäosat saattavat hankaloittaa sivuston päivittämistä. Silloin on hyvä poistaa lisäosa käytöstä päivityksen ajaksi, tai sitten korvata se jollakin toisella vastaavalla lisäosalla.

CDN

CDN on erinomainen tapa parantaa sivuston nopeutta. CDN tuo sivuston niin sanotusti lähemmäksi käyttäjää. Jos webhotellisi palvelin sijaitsee esimerkiksi Kanadassa ja sivustolla oleva vierailija on Suomesta, sivuston lataaminen saattaa kestää etäisyydestä johtuen pitkään. Tämä johtaa sivuston heikkoon suorituskykyyn. 

CDN -palvelun käyttöönotolla sivusto latautuu nopeammin lähellä olevien palvelimien välityksellä.

CDN palvelu

Vasemmalla: sivuston liikenne yhdeltä palvelimelta. Oikealla: CDN lähettää dataa palvelimelta, joka on lähimpänä. Kuva: Wikipedia

Päätelmiä

WordPress sivuston nopeuden parantaminen on osa optimointia. Välimuistin lisäosan ohella voidaan tehdä useita muita sivustoa nopeuttavia asioita. CDN -palvelun käyttö ja kuvien pienentäminen optimaalisempaan kokoon voi tehdä ihmeitä sivuston nopeudelle. HTTP/2 on nykypäivän tekniikkaa jota ei myöskään kannata sivuuttaa.

Selvitä missä sivustosi fyysisesti sijaitsee. Vaikka webhotellin palveluntarjoajasi onkin Suomessa, se ei tarkoita että sivustosi fyysinen osoite olisi myös Suomessa. Joskus webhotellin vaihtaminen voi olla ratkaisu sivuston nopeuteen.

Tutustu myös WordPressin kokonaisvaltaiseen hakukoneoptimointiin.

Alkuperäinen lähdeartikkeli